Overslaan en naar de inhoud gaan

Slechte aanwerving kost al gauw € 50K

deel dit blogbericht

Sales Directors vertellen me wel eens dat de beste sales gesprekken van sommige van hun (ex-)sales teamleden tijdens hun sollicitatie waren. Op het eerste zicht klinkt dit best wel grappig, maar…

Wist u dat een verkeerde aanwerving al gauw € 50K kost zonder waarde in return? 

Veronderstel dat u een ervaren sales persoon aanwerft met een vast salarispakket van € 3.000 + € 1.285 variabel (70/30-verhouding), hetgeen zeker niet overdreven is. Deze sales collega heeft meestal ook extralegale voordelen zoals een wagen, smartphone, PC, maaltijdvergoeding, netto representatievergoeding, verzekeringspakket, etc. Ook rekening houdend met vakantiegeld, RSZ en patronale bijdrage komen we op jaarbasis aan een totale vaste loonkost (zonder variabel) van € 72.000.

Extra kosten waarmee niet altijd wordt rekening gehouden:

  • Rekrutering & selectie: Bij een eventuele uitbesteding via een selectiekantoor betaalt u meestal een fee die overeenkomt met 20% van het on-target totaal jaarsalaris. U kunt ook zelf het hele proces in handen nemen, maar dat heeft uiteraard ook een kost. De kostraming hiervoor is €9.000 à € 20.000.
  • Opleiding & begeleiding. Ook bij interne opleiding houdt u rekening met een kostprijs van € 4.000 à €10.000.

Het is klassiek dat managers tijdens de 6de maand hun nieuwe sales collega evalueren. In onze berekening in bijlage kunt u zien dat de vaste kost van de nieuwe sales collega in dit voorbeeld ± € 50K bedraagt na 6 maanden. En dan heb ik het nog niet gehad over de wettelijke opzegvergoeding en, erger nog, de gemiste sales opportuniteiten bij een slechte aanwerving.

Lees meer over hoe wij selecteren