Overslaan en naar de inhoud gaan

Is lichaamstaal cultureel afhankelijk?

deel dit blogbericht

Sommige experts houden voet bij stuk dat het antwoord op deze vraag ‘ja’ is, anderen roepen dan weer luidkeels ‘nee’. Deze vraag kan een eindeloze discussie op gang brengen, omdat het belangrijk is om te definiëren wat ‘culturele afhankelijkheid’ betekent en wat je precies onder ‘lichaamstaal’ in deze vraag verstaat.

Sommige bewegingen in bepaalde culturen zijn gewoonweg beledigend, terwijl dezelfde bewegingen in een ander land als zeer positief worden gezien. Neem bijvoorbeeld het oké-gebaar waarbij je een cirkel vormt met de duim en de wijsvinger. In België en Nederland betekent dit ‘oké’, in Frankrijk is dit ‘nul’ en in Brazilië kan je dit gebaar best vermijden. In dat opzicht verschilt lichaamstaal zeer duidelijk van cultuur tot cultuur.

Langs de andere kant hebben we ook micro-expressies, een speciale categorie van gezichtsuitdrukkingen, die de voorbije vijftig jaar veel wetenschappelijk onderzoek en specifieke aandacht hebben ontvangen. De meeste van deze  korte spierbewegingen (maximum een halve seconde) zijn in 21 verschillende culturen bestudeerd en is bewezen dat ze de emoties op exact dezelfde manier weerspiegelen. 

Is in deze context lichaamstaal cultureel onafhankelijk? Wie heeft er nu gelijk?

Non-verbale communicatie is een zeer uitgebreid en complex onderwerp en, afhankelijk van wat je onder ‘lichaamstaal’ verstaat, beïnvloedt het antwoord op de bovenstaande vraag. Wat wel zeker is, is dat iedereen lichaamstaal spreekt.